‘Lhbti’ers in Zuid-Korea kunnen helpen in strijd tegen vergrijzing’

De Zuid-Koreanen Kim Eun-ha en Park Cho-hyeon willen graag trouwen en kinderen krijgen, een plan dat aansluit bij de ambities van de regering om het laagste vruchtbaarheidscijfer ter wereld te verhogen.

Het probleem is dat homoseksuele relaties in Zuid-Korea nog steeds illegaal zijn en dat artsen weigeren kunstmatige inseminatie uit te voeren bij vrouwen zonder mannelijke partner, waarbij ze zich beroepen op ethische richtlijnen.

‘Veel alleenstaanden en lesbische stellen om mij heen willen kinderen krijgen. Als de verschillende soorten gezinnen die kinderen kunnen krijgen eerst worden geaccepteerd, denk ik dat dit veel zal bijdragen aan het vruchtbaarheidscijfer’, vertelde Kim Eun-ha (rechts op de foto) aan Reuters.

Hoewel campagnes om het homohuwelijk te legaliseren succesvol zijn geweest in Taiwan en Thailand, bestaat er geen wettelijke erkenning van lhbti-partnerschappen in Zuid-Korea en worden veel paren gedwongen naar het buitenland te verhuizen als ze willen trouwen of een baby willen krijgen.

Kim Ji-hak, hoofd van de non-profitorganisatie Diversity Korea, zei dat de overheid diversiteit moet erkennen als ze serieus werk wil maken van het verhogen van het geboortecijfer.

Zuid-Korea heeft miljarden dollars uitgegeven om te voorkomen dat de bevolking krimpt, omdat zorgen over loopbaanontwikkeling en de financiële kosten van het opvoeden van kinderen veel Zuid-Koreaanse vrouwen ertoe aanzetten de bevalling uit te stellen of helemaal geen kinderen te krijgen.

Ondanks deze inspanningen daalde de bevolking in 2023 voor het vierde jaar op rij.

‘Als we een samenleving worden waarin mensen zich geen zorgen hoeven te maken over gezondheidszorg, onderwijs, arbeid en vergrijzing, zal iedereen meer kinderen willen’, aldus Kim.

Er zijn een paar stappen gezet op weg naar lhbti-rechten: zo deedvorig jaar een rechtbank een baanbrekende uitspraak over de nationale ziektekostenverzekering voor een homostel.

Maar artsen weigeren nog steeds kunstmatige inseminatie uit te voeren voor alleenstaande vrouwen en paren van hetzelfde geslacht vanwege richtlijnen van de Korean Society of Obstetrics and Gynecology. In 2022 heeft de Nationale Mensenrechtencommissie van Korea aanbevolen de richtlijnen te herzien, maar er is nog niets veranderd.

Voor Kim Eun-ha en Park, die samenwonen met hun hond Whipping en ook een YouTube-kanaal runnen dat tot doel heeft het bewustzijn over lhbti-kwesties te vergroten, is het gebrek aan erkenning voor lhbti-relaties het grootste obstakel voor het verhogen van het geboortecijfer.

Het echtpaar is van plan naar Australië te gaan om te trouwen – ook al zal de Zuid-Koreaanse regering hun verbintenis niet erkennen – voordat ze nadenken over hoe ze kinderen kunnen krijgen.

‘Ik denk dat de enige manier om alles op te lossen, van het opvoeden van kinderen, gezondheidszorg tot huisvesting, het erkennen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht is. Pas als deze vorm van liefde wordt erkend, wordt al het andere mogelijk’, zei Kim Eun-ha.

(Bron en screesnhot: Reuters)



Categorieën:En verder

Tags: , ,