Biden: gratie voor vanwege geaardheid veroordeelde militairen

President Joe Biden van Amerika heeft aangekondigd gratie te verlenen aan Amerikaanse veteranen die door het leger zijn veroordeeld voor homoseks. Dat was illegaal totdat de bepaling eind 2013 werd ingetrokken.

De regering-Biden schat dat de proclamatie gevolgen zou kunnen hebben voor duizenden personen die veroordeeld zijn voor seksueel gedrag met wederzijds goedvinden en die mogelijk in aanmerking komen voor gratie, aldus hoge regeringsfunctionarissen.

‘De militairen van onze natie staan ​​aan de frontlinie van de vrijheid en riskeren hun leven om ons land te verdedigen’, zei Biden in een verklaring. ‘Ondanks hun moed en grote opoffering werden duizenden LHBTQI+-militairen uit het leger gedwongen vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.’

Als de ontslagen militairen een gratiebewijs ontvangen, kunnen zij een verzoek indienen om de reden van hun ontslag te laten wijzigen, aldus de functionarissen. De regering bekijkt hoe de personen te bereiken zijn, die mogelijk in aanmerking komen voor gratie.

‘Don’t ask, don’t tell

Tot 1994 was homoseksualiteit verboden. In dat jaar werd het ‘don’t ask, don’t tell’-beleid van kracht. Homoseksuelen mochten bij het leger zolang ze niet voor hun geaardheid uitkwamen en er niet over gepraat werd.

Eind 2013 keurde de Amerikaanse Senaat een maatregel goed die onder meer een intrekking inhield van een militair verbod op seks met wederzijds goedvinden, gedefinieerd in artikel 125 van de Uniform Code of Military Justice als ‘onnatuurlijke vleselijke copulatie’. De Senaat stuurde de maatregel ter ondertekening naar de toenmalig  president Barack Obama.

(Bron: Reuters; screenshot NOS 2024 0604)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,