Lhbti-plus kieswijzer voor de Europese verkiezingen online

De lhbti-plus kieswijzer voorde Europese verkiezingen van 6 juni is te raadplegen. Op Rainbowvote.nu staan de standpunten van de partijen als het gaat om lhbti-plus kwesties en profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Acht partijen persenteren zich op Rainbowvote.nu: CDA, D66, GroenLinks|PvdA, JA21,Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD

BBB, CU, FvD, Meer Directe Democratie NSC, PVV en SGP waren uitgenodigd om hun standpunten op de website te delen, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

‘Of het nu gaat om het aanpakken van de lhbti+ mensenrechtenschendingen door Hongarije, bestrijden van haat en geweld tegen onze gemeenschap of erkenning van het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht: er staat veel op het spel bij de Europese Verkiezingen,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug (foto).

Eensgezind

Onder de deelnemende partijen op Rainbowvote.nu bestaat brede overeenstemming over het belang van ambitieus Europees emancipatiebeleid en wettelijke bescherming van lhbti-plus personen tegen discriminatie. Alle deelnemende partijen vinden dat discriminerend geweld in de EU zwaarder bestraft moet worden. Bijna alle deelnemende partijen vinden dat de EU zich moet inzetten tegen intersectionele discriminatie om een combinatie van gronden, zoals huidskleur, geloof of handicap.

Verdeeld over asiel

Meer verdeeldheid is er over asielbeleid. Zo vinden D66, CDA, GroenLinks|PvdA PvdD, SP,en Volt dat lhbti-plus asielzoekers die vluchten uit landen waar lhbti-plus personen strafbaar zijn, in de EU altijd een asielstatus moeten krijgen. Ja21 en VVD zijn daartegen. CDA, JA21 en VVD zijn vóór EU-vluchtelingendeals met landen als Egypte, Libië en Tunesië. In die landen worden lhbti-plus personen en andere minderheden vervolgd. D66, GroenLinks|PvdA, PvdD, SP en Volt zijn tégen zulke deals.

Zelf kiezen

Ook zijn niet alle partijen het eens over de vraag of EU-burgers zelf moeten kunnen kiezen of het geslacht in hun paspoort wordt vermeld. D66, GroenLinks|PvdA, Partij voor de Dieren, VVD en Volt zijn vóór die keuzemogelijkheid, terwijl CDA, JA21 en SP daar tegen zijn.

Regenboogkandidaten

Op Rainbowvote.nu hebben 17 Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement een profiel aangemaakt als ‘regenboogkandidaat’. Regenboogkandidaten zijn zelf lhbti-plus en/of willen zich de komende periode inzetten voor lhbti-plus acceptatie.

Op Rainbowvote.nu vinden kiezers tenslotte informatie van partijen. Die beschrijven wat ze de afgelopen tijd in het Europees Parlement voor lhbti-plussers hebben gedaan en wat ze de komende jaren van plan zijn.

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden in Nederland op donderdag 6 juni 2024 gehouden.

(Bron en foto: COC Nederland)



Categorieën:En verder, Nieuws

Tags: , , , ,