Plannen voor aanslag Zürich Pride; verdachten zitten nog vast

De twee verdachten die vlak voor de Zürich Pride van zaterdag 15 juni werden opgepakt, zijn twee minderjarigen van 14 en 17 jaar oud uit Zürich. Dat meldt de Zwitserse omroep SRF.

Verschillende bronnen melden aan de omroep dat het om geradicaliseerde jongeren gaat. De ene is opgegroeid in een uit Irak gevluchte familie, de ander komt uit een niet nader genoemd land op de Balkan.

Het valt nog te bezien of de jongeren in hun families zijn geradicaliseerd; het is waarschijnlijker dat ze werden beïnvloed door hun leeftijdsgenoten en op sociale media. 

Ook zouden zij op chatfora en onlinekanalen hebben geïnformeerd naar hoe een aanval kon worden uitgevoerd. De 17-jarige verdachte zou hebben gevraagd om informatie over het gebruik van een vrachtwagen – zoals in Nice en Berlijn. 

Het is vooralsnog onduidelijk hoe ver de twee waren met hun plannen en hoe ze konden radicaliseren.

De pride trok ruim 10.000 bezoekers en verliep zonder incidenten. Wel waren er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Rond Helvetiaplatz werden slagbomen geplaatst zodat er geen voertuigen het plein op konden rijden. Er waren ook politieagenten met machinepistolen op straat.

Anti-homo-protest

Tijdens de pride werden zes Zwitsers en een Duitser opgepakt die in een motorboot voeren op het Meer van Zürich met spandoeken met anti-homo-leuzen. Ook verspreidden ze homofobe flyers vanuit een drone.

De rechts-extremistische groepering ‘Junge Tat’ eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

(Bron: SRF, screenshot: SRF, foto flyer: Junge Tat)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,