Thailand opent burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht

Als eerste land in Zudioost-Azië legaliseert Thailand het ‘homohuwelijk’. De Thaise senaat heeft met een overgrote meerderheid gestemd voor een wetsvoorstel om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

De wet is dinsdag aangenomen met 130 voorstemmen, van de in totaal 152 leden. Vier stemden tegen en achttien onthielden zich van stemming. De wet heeft nog wel koninklijke goedkeuring nodig, maar dat wordt gezien als formaliteit. De wet treedt 120 dagen na publicatie in werking.

Al twintig jaar spanden activisten en politici zich in voor een wetvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren. ‘We zijn erg trots dat we nu geschiedenis kunnen schrijven’, zegt Plaifah Kyoka, een van de politici die zich er hard voor heeft gemaakt, tegen persbureau Reuters. ‘Na een gevecht van twintig jaar kunnen we vandaag zeggen dat dit land gelijkheid in het huwelijk kent.’

De premier van Thailand, Srettha Thavisin, is ook voorstander van het homohuwelijk en nam eerder deze maand deel aan een parade van lhbti-activisten. ‘Vandaag vieren we een nieuwe belangrijke mijlpaal in de reis van onze Equal Marriage Bill. Ik ben trots op de collectieve inspanning van alle belanghebbenden, die de kracht van “eenheid in verscheidenheid” van de Thaise samenleving herhaalt. We zullen onze strijd voor sociale rechten voor alle mensen voortzetten, ongeacht hun status. Terwijl we het vandaag vieren, zijn we er trots op een Pride Friendly Destination te zijn en kijken we ernaar uit om World Pride in 2030 naar Thailand te brengen’, aldus de premier op X.

In heel Azië is Thailand het derde land waar het homohuwelijk straks legaal is. In Taiwan en Nepal is het al toegestaan om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen.

NOS-Zuidoost-Azië-correspondent Mustafa Marghadi:

‘Thailand heeft altijd het imago gehad dat het heel erg positief staat tegenover de lhbti-gemeenschap, omdat je daar als lhbti-toerist prima je gang kan gaan.

Maar voor de lokale bevolking is het niet altijd even makkelijk geweest. De bijna vier miljoen lhbti’ers in het land hebben veel te maken gehad met discriminatie. Omdat ze niet mochten trouwen, konden ze bepaalde dingen niet doen, bijvoorbeeld kinderen krijgen via IVF. Daar had je een trouwcertificaat voor nodig.

De wet die er nu dus doorheen is gekomen, betekent dat over ongeveer 120 dagen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen en dan worden dat soort dingen makkelijker. Of de discriminatie daarmee verdwijnt, valt nog te bezien.’

(Bron: NOS, Reuters; foto: premier tijdens Pride in Bangkok juni 2024 – X)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,