Geldrop verwijdert regenboogkleuren van stoep gemeentehuis

De regenboog die op de stoep voor het gemeentehuis van Geldrop was aangebracht met stoepkrijt is door de gemeente vrijdagochtend verwijderd.

Drie vrouwen hebben de regenboog in de nacht van donderdag op vrijdag op de stoep getekend uit protest, omdat de gemeente half april weigerde om de regenboogvlag te hijsen. De oproep kwam van alle COC-verenigingen nadat in Eindhoven nadat voetbalhooligans een vlag hadden vernield bij het COC pand in Eindhoven. Ook belaagden ze de aanwezigen in het pand en kreeg een COC-vrijwilligster een klap.

‘Flauw’

De gemeente heeft de regenboog vrijdagochtend meteen weggehaald. ‘Dat doen we met alles wat zonder toestemming bij de ingang van het gemeentehuis worden opgehangen of getekend. Ongeacht het onderwerp’, laat de gemeente in een reactie weten.

Een van de vrouwen noemt zich Yessica en zij vindt de schoonmaakactie van de gemeente Geldrop ‘flauw’.

Yessica besloot donderdagavond de regenboog met stoepkrijt te tekenen: ‘Ik heb dit samen met twee andere vrouwen gedaan. Om half elf ’s avonds zijn we begonnen en we zijn een uurtje bezig geweest’, zegt ze tegen Omroep Brabant.

Ze waren van plan om meteen na de weigering in april in actie te komen, maar ‘een van ons was net aan haar pols geopereerd. Daarom wachtten we tot zij weer beter was, want het maakt niet uit wanneer deze vlag te zien is.’

‘Eén keer per jaar’

Yessica hoopt dat de actie invloed heeft op de houding van de gemeente Geldrop. In 2021 was er namelijk ook al veel te doen over het ophangen van een regenboogvlag als protest tegen de anti-LHBTI-wetgeving in Hongarije.

Wethouder Mathil Sanders-de Jonge laat weten dat de gemeente werkt aan beleid tegen uitsluiting en discriminatie van achtergestelde groepen.

De gemeente hijst op 13 oktober, Coming Out Day, de regenboogvlag bij het gemeentehuis. ‘Wij doen dat één keer per jaar en niet iedere keer als er ergens iets gebeurt, zoals laatst na de vernielingen bij het COC in Eindhoven’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Dat mag volgens Yessica vaker gebeuren. ‘Ik vind het een waardeloos argument. Als gemeente mag je best laten zien dat je iets afkeurt.’ Ze vindt het aangekondigde beleid tegen discriminatie en uitsluiting wel een stap in de goede richting. Ze staat daarom open voor een gesprek met de wethouder.

(Bron: Omroep Brabant; foto Yessica – Omroep Brabant)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: