Twee Iraanse LHBTI-activisten zijn voorlopig op vrije voeten

De twee Iraanse LHBTI-activisten Elham Chubdar (24) en Zahra Sedighi-Hamedani (31) zijn deze maand op borgtocht vrijgelaten. Ze werden in september vorig jaar ter dood veroordeeld.

De twee werden veroordeeld voor ‘het promoten van homoseksualiteit’, ‘het promoten van het christendom’ en ‘het communiceren met de media die zich verzetten tegen de Islamitische Republiek’. Ze werden er ook van beschuldigd te hebben gecommuniceerd ‘met media die tegen de Islamitische Republiek zijn’.

De veroordeling leidde tot internationale verontwaardiging; Amnesty International startte een actie. Het doodvonnis werd in januari vernietigd, waarna de zaak werd terugverwezen naar een lagere rechtbank.

Half april wordt de rechtszitting tegen de twee voortgezet, waarbij vooral Zahra de kans loopt opnieuw ter dood veroordeeld te worden.

Zahra Seddiqi Hamedani werd volgens Amnesty International na haar arrestatie gemarteld, onderworpen aan afranselingen, elektrische schokken en langdurige eenzame opsluiting. Beide vrouwen kregen geen toegang tot een advocaat.

Volgens 6Rang, een Iraanse netwerk voor lesbiennes en transgenders, moest Zahra € 45.000 betalen om vrij te komen. Voor Elham Chubdar lag het bedrag op omgerekend € 22.500.

(Bron: Amnesty Intenational, Bild, 6Rang)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: