Transvrouwen voortaan uitgesloten van atletiekwedstrijden

Transgender atleten die de puberteit als man hebben doorgemaakt, mogen vanaf 31 maart niet meer meedoen aan internationale vrouwenwedstrijden. Dat heeft de internationale atletiekbond World Athletics bekend gemaakt.

De internationale atletiekbond World Athletics heeft de regels voor deelname van transgender vrouwen aangescherpt tot een verbod. Momenteel doen er geen transgender vrouwen mee aan internationale atletiekwedstrijden.

Het internationaal olympisch comité (IOC) had in 2021 internationale bonden gevraagd om eigen sport specifieke regels op te stellen.

World Athletics-voorzitter Sebastian Coe zegt dat er een werkgroep wordt opgericht om verder onderzoek te doen naar de richtlijnen voor transgender atleten. ‘We zeggen niet voor altijd nee’, zegt Coe.

‘Beslissingen zijn altijd moeilijk, maar we blijven van mening dat er een eerlijke vrouwencompetitie moet zijn. Naarmate er meer bewijsmateriaal vanuit de wetenschap beschikbaar komt, zullen we ons standpunt herzien.’

De atletiekbond eiste tot nu toe dat transgender atleten aan een bepaalde (lage) testosteronwaarde moesten voldoen voor deelname aan internationale vrouwenwedstrijden.

Ook de internationale zwembond (FINA) en de internationale rugbybond (IRL) hebben besloten dat transgender sporters niet mee mogen doen aan vrouwenwedstrijden.

(Bron: Nu.nl, de Volkskrant)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: