Verdachten doodsbedreiging schrijver Pim Lammers in beeld

De politie Midden-Nederland zegt meerdere verdachten op het oog te hebben voor de doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers. Lammers trok zich na bedreigingen begin deze maand terug als schrijver voor het gedicht voor de Kinderboekenweek

Om hoeveel verdachten het gaat, wil een woordvoerder van de politie Midden-Nederland niet zeggen. ’Het Openbaar Ministerie heeft een deel van de bedreigingen beoordeeld en wil zo snel mogelijk de verdachten verhoren.’ De personen worden ook verdacht van smaad en belediging.

Het Openbaar Ministerie bekeek honderden berichten en reacties aan het adres van Lammers. Veel waren ‘ontzettend naar, maar juridisch niet strafbaar’, vertelt een politiewoordvoerder. ‘In een aantal gevallen gaat het volgens het OM wel om het publiceren van de strafbare reacties.’

Lammers schreef in 2015 een verhaal voor volwassenen over de relatie tussen een 12-jarige jongen en een voetbaltrainer. De christelijke organisatie Gezin in Gevaar, Tweede Kamerlid Wybren van Haga, model Kim Feenstra en presentatrice Monique Smit deelden fragmenten uit het verhaal.

Steun

Het leidde online tot bedreigingen aan het adres van Lammers; hij kreeg onder meer het verwijt pedofilieactivist te zijn. Die aantijging noemde Lammers ‘pertinent onwaar’ en deed aangifte.

Veel auteurs en uitgevers namen het voor Lammers op, onder meer via een paginagrote advertentie in kranten. Ook mensen die zich achter Lammers schaarden, ontvingen bedreigingen.

Afgelopen donderdag liet de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, weten zich achter de in Utrecht woonachtige Lammers te scharen. Dat deed ze naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad. Dijksma noemde de bedreigingen ‘een zeer te betreuren gang van zaken’ en zei Lammers op steun van de gemeente mag rekenen.

Lammers is een bekroond kinderboekenschrijver. Hij won in 2018 de Gouden Griffel met zijn transgender-prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’.

(Bron: RTV Utrecht; foto: website Pim Lammers)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: