Tsjechische profvoetballer: Ik wil me niet langer verstoppen

De 27-jarige Tsjechische international Jakub Jankto heeft maandag bekend gemaakt dat hij homoseksueel is. Hij deed dat in een videoboodschap, die hij deelde op sociale media.

‘Ik heb werk dat ik al jaren professioneel en met passie uitoefen’, zegt hij. ‘Ik wil vrij kunnen leven. Zonder angst. Zonder vooroordelen. Zonder geweld. Maar met liefde. Ik ben homoseksueel en wil me niet langer verstoppen.’

Zijn club Sparta Praag, die Jankto huurt van het Spaanse Getafe, staat helemaal achter de coming-out van de voetballer: ‘Je hebt onze steun. Leef je leven, Jakub. Niets anders doet ertoe.’ Ook Getafe meldt in een tweet ‘maximale respect en onvoorwaardelijke steun’ aan Jankto.

Ook voetballers delen steunbetuigingen.

‘Je bent een ware inspiratie. Het Europese voetbal staat achter je’, twitterde de UEFA. ‘We staan achter je, Jakub. Voetbal is voor iedereen’, zijn de woorden van de FIFA. De Engelse Premier League deelde dezelfde woorden als de wereldvoetbalbond.

Nog maar weinig profvoetballers zijn openlijk homoseksueel. De Australiër Josh Cavallo (Adelaide United) en de Engelsman Jake Daniels (Blackpool) gingen hem recent voor, in respectievelijk 2021 en 2022.

(Bron: NOS, Nu.nl; foto: screenshot Jakub Jankto)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: