Boekhandels en bibliotheken steunen bedreigde schrijver

 Nederlandse boekwinkels en bibliotheken brengen de komende week massaal de bedreigde schrijver Pim Lammers onder de aandacht. Zijn werk wordt op een prominente plek in etalages gelegd .

Ook komen er posters met gedichten van hem. Dat meldt de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB).

Volgens een woordvoerder van de KBB wordt het initiatief ‘sectorbreed’ gedragen en doen vrijwel alle 1500 boekwinkels in Nederland mee. De actie wordt gesteund door boekenkoepel CPNB en de uitgever van de dichtbundel van Lammers, die ook het promotiemateriaal verzorgt.

De directe aanleiding is de herdruk van zijn dichtbundel ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’. De bundel was afgelopen weekeinde overal uitverkocht nadat Lammers bekend had gemaakt dat hij zich terug trok als schrijver van het kinderboekenweekgedicht vanwege doodsbedreigingen.

De doodsbedreigingen volgden nadat een christelijke lobbygroep, zangeres en presentatrice Monique Smit en model Kim Feenstra een fragment hadden gedeeld uit een verhaal dat Lammers bijna tien jaar geleden voor volwassenen schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

Schok

‘De schok in de culturele wereld over de bedreigingen is niet te beschrijven’, aldus een woordvoerder van de KBB. ‘Een schrijver van dit kaliber kan voor zoveel mensen zo waardevol zijn, en kan mensen helpen om breder te leren denken en kijken. Dat is de boodschap die we massaal willen uitdragen.’

Lammers heeft aangifte gedaan van de doodsbedreigingen, die breed worden veroordeeld.

(Bron: RTV Utrecht; foto: website Pim Lammers)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: