Ibrahim zat in cel voor sodomie en is nu premier van Maleisië

De 75-jarige Anwar Ibrahim is donderdag beëdigd als premier van Maleisië. De politicus zat bijna 10 jaar in de cel voor corruptie en homoseksuele handelingen.

In 2015 werd Ibrahim door het Hooggerechtshof schuldig bevonden aan sodomie. Hij werd een jaar eerder al veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij seks zou hebben gehad met een mannelijke medewerker, maar ging toen in beroep.

Homoseksualiteit is bij wet verboden in Maleisië, maar bijna niemand wordt er voor veroordeeld door een rechter.

Ibrahim noemde de uitspraak dan ook politiek gemotiveerd om hem monddood te maken. Er was destijds één getuige die hem van verkrachting beschuldigde.

Na zijn celstraf mocht hij vijf jaar lang niet politiek actief zijn, maar de in 2018 kreeg hij een koninklijk pardon en werd vrijgelaten.

De koning van Maleisië besloot dat Anwar Ibrahim de nieuwe premier van Maleisië moest worden. Bij de verkiezingen haalde geen partij de meerderheid in het parlement. De progressieve coalitie van Ibrahim deed het met 92 zetels wel een stuk beter dan de conservatieve coalitie van Muhyiddin, die 73 zetels behaalde.

Datuk Seri Anwar Ibrahim is de tiende premier van Maleisië. Tijdens de ceremonie donderdag (foto) werd hij vergezeld door zijn vrouw en zes kinderen. Op twitter schreef hij zijn taak ‘met volledige nederigheid en verantwoordelijkheid’ zal dragen.

‘Ik zal deze zware taak op me nemen vanuit de wil en het geweten van de mensen en het team.’

(Bron: VRT, Straits Times; foto Twitter Anwar Ibrahim)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: