Inval bij Halloweenfeest in Maleisië: twintig mensen opgepakt

Bij een inval tijdens een Halloween-feest in Kuala Lumpur (Maleisië) zijn twintig mensen opgepakt ‘voor travestie’ en het ‘aanmoedigen van ondeugd’.

LHBTI-activist Numan Afifi was een van de arrestanten. Hij beschrijft de inval zaterdag als ‘traumatiserend en schrijnend’.

‘Ongeveer 40 religieuze agenten, gesteund door de politie, kwamen de zaal binnen met zo’n 1.000 deelnemers, en ze stopten de muziek en dans’, vertelde hij aan het Franse persbureau AFP.

Numan zei dat de autoriteiten feestgangers in twee groepen verdeelden: moslims en aanhangers van andere religies.

Vervolgens werden twintig moslims in de leeftijd van 22 tot en met 34 jaar aangehouden. Sommigen zouden overtredingen hebben begaan onder travestie, terwijl anderen, waaronder ik, ondeugd aanmoedigden’, zei Numan.

Alle arrestanten werden een paar uur later vrijgelaten, maar moeten volgende week terugkeren voor verhoor.

‘Intimidatie’

Mensenrechtenadvocaat Siti Kassim veroordeelde de inval en zei dat ‘moreel politiewerk moet stoppen’.

‘Deze mensen zijn geen criminelen. De onderdrukking en discriminatie van LHBTI’ers moet onmiddellijk stoppen’, vertelde ze aan AFP.

Oppositiepoliticus Carels Santiago noemde de inval ‘intimidatie van een gemarginaliseerde gemeenschap’.

‘Wanneer zullen we leren om mensen te respecteren en te accepteren voor wie ze zijn?’ twitterde hij.

Verboden

Maleisië heeft een tweesporenrechtssysteem, met sharia-rechtbanken die sommige zaken behandelen voor moslimburgers, die ongeveer 60 procent van de bevolking uitmaken.

Homoseksualiteit is verboden en wetten die sodomie strafbaar stellen, kunnen leiden tot gevangenisstraffen, lijfstraffen en boetes, hoewel handhaving van de wet zeldzaam is.

(Bron: AFP/VOA, Th e Star; foto: Twitter – Numan Afifi)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: