Eenmansprotest in Qatar tegen mensenrechtensituatie

In Qatar is dinsdag de 70-jarige LHBTI-Plus-activist Peter Tatchell gearresteerd. Ook een collega-actievoerder werd opgepakt.

Tatchell hield een eenmansprotest bij het Nationaal Museum in Doha met een bord met de tekst ‘Qatar arresteert LGBT+, zet ze achter de tralies en onderwerpt ze aan ‘conversietherapie”.

Hij plaatste een video van zijn arrestatie op youtube. Peter Tatchell had kort daarvoor Qatar een ‘homofobe, seksistische en racistische dictatuur’genoemd en beschuldigde het land ervan zijn internationale reputatie te vergoelijken met sportevenementen zoals het WK voetbal. 

Tatchell verklaarde op Twitter dat zijn collega en hij werden na 49 minuten weer vrijgelaten, nadat de foto’s en de filmpjes van de mobiele telefoons waren gewist. Ze werden gesommeerd hun vlucht naar Australië te vervolgen. De autoriteiten van Qatar ontkennen de aanhouding.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde maandag een rapport waarin Qatar wordt beschuldigd van politiegeweld en misbruik van seksuele minderheden. 

(Bron: The Guardian. Peter Tatchell Foundation; foto: Peter Tatchell Foundation)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: