HRW: Qatar arresteert en mishandelt LGBTI-Plussers

In Qatar hebben veiligheidsdiensten, willekeurig LHBTI-Plussers gearresteerd en mishandeld. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) in een rapport op basis van gesprekken met slachtoffers.

Het rapport komt aan de vooravond van het  wereldkampioenschap voetbal dat in november in Qatar wordt gehouden.

‘Terwijl Qatar zich voorbereidt om het WK te organiseren, houden veiligheidstroepen LHBT-mensen vast en misbruiken ze gewoon om wie ze zijn, blijkbaar vertrouwen ze erop dat de schendingen van de veiligheidstroepen niet worden gemeld en niet worden gecontroleerd’, zegt Rasha Younes , onderzoeker LGBT-rechten bij Human Rights Watch. ‘De autoriteiten van Qatar moeten een einde maken aan de straffeloosheid voor geweld tegen LHBT-mensen. De wereld kijkt toe.’

HRW legde in de periode 2019 – 2022 zes gevallen vast van ernstige en herhaalde mishandeling en vijf gevallen van seksuele intimidatie in politiehechtenis. Veiligheidstroepen arresteerden mensen op openbare plaatsen uitsluitend op basis van hun genderexpressie en doorzochten onwettig hun telefoons. 

Gedwongen conversietherapie

Als vereiste voor hun vrijlating gaven veiligheidstroepen de opdracht aan gedetineerde transgendervrouwen om conversietherapiesessies bij te wonen in een door de overheid gesponsord centrum voor ‘gedragsgezondheidszorg’.

De geïnterviewden verklaarden dat agenten van de afdeling Preventieve Veiligheid hen vasthielden in een ondergrondse gevangenis in Al Dafneh, Doha, waar ze gedetineerden verbaal lastig vielen en fysiek mishandelden, variërend van slaan tot schoppen en stompen tot bloedens toe. 

Bekentenissen

Een vrouw zei dat ze het bewustzijn verloor. Beveiligingsagenten pasten ook verbaal geweld toe en dwongen bekentenissen af. Toegang tot juridische bijstand en medische zorg werd hen ontzegd.

Alle geïnterviewden werden gedwongen om een verklaring te ondertekenen waarin stond dat ze ‘de immorele activiteit zouden staken’.

In Qatar staat op buitenechtelijke seks, met inbegrip van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht, een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar.

‘Ondubbelzinnig onjuist’

Een regeringsfunctionaris uit Qatar ontkent de beschuldigingen, meldt RTL-Nieuws, en stelt dat het rapport van HRW ‘informatie bevat die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is’, zonder verder in detail te treden.

(Bron: HRW, RTL; foto: Al Bayt Stadion – Qatarwk2022.com)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: