Opnieuw arrestaties in Belgrado na geweld tijdens Pride-mars

In Belgrado zijn maandag nog eens 21 mensen gearresteerd. Ze zouden 17 september de politie hebben aangevallen tijdens de EuroPride-Mars.

Op de dag zelf werden al meer dan tachtig mensen opgepakt. Elf van hen worden strafrechtelijk vervolgd.

De arrestanten van maandag zouden uit extreemrechtse hoek komen en worden verdacht politiemensen te hebben aangevallen.

Minister van Binnenlandse Zaken Aleksandar Vulin zei in een verklaring dat zolang hij de leiding heeft, ‘niemand politieagenten straffeloos zal slaan.

‘Geweld wordt niet getolereerd, ongeacht van wie het komt’, zei Vulin.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie tientallen locaties in verband met de zaak doorzocht en zijn wapenstokken, messen, vuurwapens, verdovende middelen en andere illegale voorwerpen in beslag genomen.

Sommige van de gearresteerden zullen worden vervolgd voor de illegale productie, het bezit van en de handel in wapens en explosieven, evenals de productie en verkoop van illegale drugs.

‘Geen reactie’

Marko Mihailovic, de coördinator van Servië EuroPride, vertelde aan Radio Free Europe dat hij de arrestaties steunde, maar hoopt dat er meer van dergelijke acties komen.

‘We rapporteren regelmatig en geven de politie informatie over aanvallen op leden van de LHBTI-gemeenschap, maar tot nu toe is er geen reactie van de politie op dergelijke rapporten’, zei Mihailovic.

Ook LHBTI-vereniging Da Se Zna laat weten dat ook geweldplegers die het hebben gemunt op LHBTI’ers moeten worden aangepakt.

De verenging eist van het ministerie van Binnenlandse Zaken om ‘met dezelfde ernst’ te reageren op aanvallen op deelnemers aan de Pride-mars.

(Bron: Radio Free Europe; foto: politiemensen worden aangevallen 17 september)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: