Homomonument Amsterdam vernield; letters ‘V’ en ‘H’ gestolen

Twee letters van het homomonument bi de Westermarkt in Amsterdam zijn gestolen. Het gaat om de letters ‘V’ en ‘H’ van de tekst ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen, een dichtregel van Jacob Israël de Haan.

De ‘H’ is inmiddels teruggevonden vlakbij het monument en teruggeplaatst zegt een woordvoerder van de gemeente tegen AT5. De andere ontbrekende letter laat de gemeente opnieuw maken. ‘Tijdelijk is er nog een letter V weggehaald zodat deze letter gekopieerd kan worden. Tot die tijd zijn de ontbrekende letters ingekleurd om de tekst op het monument leesbaar te houden.’

Punten

De letters zitten met punten vast. De woordvoerder zegt dat na de demonstratie er ook bij andere letters in het monument de punten loszitten. ‘Je ziet aan het hele monument dat er is geprobeerd om meerdere letters los te maken.’ De gemeente gaat alle letters weer extra vastzetten. 

Dat er letters ontbraken, werd ontdekt na een demonstratie bij het monument, afgelopen woensdag. Voorafgaand aan de demonstratie was het monument nog geïnspecteerd.

Aangifte

Het Homomonument is een gemeentelijk monument; de gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente gaat aangifte te doen van diefstal. 

‘V was al weg’

Een tipgever laat aan AT5 weten dat volgens hem één van de letters al eerder zou zijn verdwenen. AT5 heeft een foto ontvangen waarop te zien is dat de letter ‘V’ ontbreekt sinds in elk geval zondag 7 augustus. 

(Bron: AT5; foto: Twitter)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: