Vijf jaar geleden verdween zanger Zelim Bakayev in Tsjetsjenië

Zelim Bakayev verdween 8 augustus 2017. Hij was in Grosny om de trouwerij van zijn zus bij te wonen. Hij werd die dag opgepakt door de veiligheidstroepen van de Special Rapid Deployment (SOBR).

Aangenomen wordt dat hij van straat werd geplukt vanwege zijn geaardheid. Hij zou zijn gemarteld en gedood. Daarmee is Zelim Bakayev een van de honderden slachtoffers van de jacht op LHBTI-Plussers in de Russische deelrepubliek.

In april 2017 werd duidelijk dat LHBTI-Plussers werden vervolgd in Tsjetsjenië. De onafhankelijk krant Novaja Gazeta schreef dat er zeker honderd mensen waren opgesloten vanwege hun geaardheid.

De beweringen in de krant werden gestaafd door getuigenissen van LHBTI-Plussers die het land wisten te ontvluchten. De autoriteiten hebben altijd ontkent dat er jacht gemaakt werd en wordt op LHBTI-Plussers.

In Welcome to Chechnya volgt filmmaker David France het Russische LHBT-netwerk dat sinds 2017 Tsjetsjeense homo’s en lesbiennes laat onderduiken en humanitaire visa in het Westen regelt.

De jacht op LHBTI-Plussers in Tsjetsjenië gaat onverminderd voort. Ook in andere landen worden mensen vervolgd en uitgesloten vanwege hun geaardheid. In 71 landen is homoseksualiteit verboden.Categorieën:En verder

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: