De Canal Parade in Amsterdam heeft zoveel toeschouwers getrokken dat de politie oproep om bepaalde van de binnenstad te vermijden.

Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie werd zaterdag de Canal Parade voor de 25aste keer gehouden.
De parade vertrok aan het begin van de middag om tegen zes uur bij het eindpunt aan te komen.
Het koningspaar wenste iedereen veel plezier toe in een bericht op social media. feliciteren koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteerden in het bericht Pride Amsterdam met de 25e editie.

‘De vrijheid om te mogen zijn wie je bent en te houden van wie je wilt wensen we iedereen van harte toe!’.
Alle deelnemende boten hadden een eigen boodschap, geïnspireerd op het thema ‘My Gender, My Pride’. Met dit thema vraagt de organisatie extra aandacht voor transgender personen en mensen die non-binair zijn.
Helemaal vooraan voer de boot van LGBT Asylum Support, met zo’n veertig asielzoekers aan boord. Van een deel van hen is de asielaanvraag afgewezen. De boot heeft uit protest een ereplaats in de stoet gekregen.
Voor het eerst was er ook een Aziatische boot en voor het eerst was de hoogste militair van Nederland, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, aan boord van de boot van het ministerie van Defensie.
De boeren grepen de Canal Parade aan voor protest Bij het beginpunt aan het Oosterdok lag een boot met gekleurde koeien en een roze trekker. Ook deelden ze langs de route roze zakdoeken uit. Ze willen aandacht vragen voor hun standpunt in de stikstofcrisis.
In de toekomst gaat de botenparade er waarschijnlijk anders uitzien. Volgens LHBTI-organisaties moet het inclusiever en minder commercieel. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam blijkt dat de gemeenschap minder nadruk wil leggen op feest, en meer op emancipatie en protest.

Bekijk hier het verslag van AVROTROS.
(Bron: NOS; Foto’s en afbeeldingen: Gemeente Amsterdam. Pride Amsterdam, Koninklijk Huis)
Categorieën:Nieuws