Leo kwam op zijn 50ste uit de kast; zijn de tijden veranderd?

De tijd dat je als Brabander moest vluchten naar Amsterdam als je homo, lesbisch of transgender bent, lijkt achter ons te liggen. Maar is dat wel zo? En wat vindt de oudere generatie van de LHBTIQ+-gemeenschap?

Leo (71) uit Valkenswaard kwam op zijn vijftigste uit de kast, nadat zijn vrouw gaysites had gevonden in zoekgeschiedenis op zijn computer. Hoe pijnlijk ook, voelde het uiteindelijk toch als een bevrijding. En het heeft de familie zelfs dichter bij elkaar gebracht. ‘Ik ging van introverte man naar een open man die straalt.’

Jarenlang ontkende Leo zijn geaardheid. ‘Ik speelde hetero waardoor ik erg in mezelf was gekeerd.’ Hij had een vrouw en een gezin, was nota bene vijfentwintig jaar getrouwd. ‘Ik had een dubbele agenda. Ik was vader en man maar daarnaast keek ik altijd al naar jongens en mannen’, zegt hij daar nu over.

Maar dat ging altijd stiekem. Om toch aan zijn gevoelens toe te geven bezocht Leo gaysites op internet. Dat dacht hij beter verborgen te houden dan hij daadwerkelijk deed. ‘Mijn vrouw was toch iets handiger met computers dan ik. Op een dag vond ze die website die ik bezocht had.’

Dat was voor haar natuurlijk schrikken, maar het was nog geen reden om de relatie direct te beëindigen. Of om er zelfs meteen over te beginnen. ‘Ik zet mijn petje af voor hoe mijn vrouw met de situatie is omgegaan. We waren bijna 25 jaar getrouwd en de uitnodigen voor het feest waren al de deur uit. Ze heeft vier weken gewacht tot ons feest erop zat om mij naar de websites te vragen.’

Dat gesprek met zijn vrouw werd uiteindelijk wel gevoerd. Leo beschrijft het als ‘een bom die barstte’. Maar achteraf gezien heeft hem dat erg goed gedaan. ‘Eindelijk was het eruit. Het was een grote opluchting.’

Het stel besloot na 25 jaar huwelijk uit elkaar te gaan. En zo zette Leo zijn eerste stappen in de homowereld. ‘Dat heeft best nog even geduurd. Ik liep lange tijd door de straat van het COC, een belangenorganisatie voor LHBTI-Plussers, en spiekte stiekem door het raam. Op een dag besloot ik dan toch de stap te nemen.’

Er ging een wereld voor hem open. ‘Het was heel fijn om met mannen te praten die dezelfde gevoelens hebben. Inmiddels voelt het COC als mijn tweede huiskamer. Ik ben echt mezelf geworden, van een introverte man naar een open man die straalt.’

Dat zagen ook de familieleden om Leo heen. Zijn dochter besloot vorig jaar een boek te schrijven over het verhaal van haar vader. ‘We hebben daarvoor heel open gepraat met elkaar en ze heeft met mijn ex-vrouw en andere familieleden gepraat. Door die open gesprekken zijn we nu een stuk dichter bij elkaar gekomen.’

Prideweek bij Omroep Brabant

Hoe fijn is het om helemaal jezelf te kunnen zijn en geaccepteerd te worden zoals je bent? Dat wil toch iedereen? Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Van 1 t/m 5 augustus vindt de Prideweek bij Omroep Brabant plaats.

Zie ook:

Acceptatie van LHBTI-Plussers in Brabant scoort een zesje

Scheidsrechter Sjoerd doet alsof hij hetero is 

Opgroeien in een regenbooggezin en een stel met kinderwens

Hoe is het om transgender te zijn?Categorieën:En verder

Tags: ,

%d bloggers liken dit: