Scheidsrechter Sjoerd doet alsof hij hetero is

Sjoerd* is scheidsrechter en valt op mannen, maar dat laatste verbergt hij op het veld. Doodsbedreigingen, scheldpartijen en zelfs bestormingen op zijn kleedkamer: hij heeft het allemaal meegemaakt.

Daarom probeert hij zijn geaardheid zoveel mogelijk geheim te houden.

‘Ik wil niet dat mensen weten dat ik homo ben, als ik een wedstrijd fluit’, zegt Sjoerd. ‘In de voetbalwereld heerst nogal een machocultuur’, zegt de scheidsrechter in het amateurvoetbal. ‘Er wordt genoeg geroepen tijdens wedstrijden. Ik wil daar geen last van hebben, want fluiten is mijn hobby.’

Toch heeft hij al wat vervelende dingen meegemaakt bij wedstrijden waar soms wel duizend toeschouwers in het publiek zitten. ‘Ik ben een keer bedreigd bij een wedstrijd waar de sfeer grimmig was. Het publiek riep tijdens de wedstrijd allerlei doodsbedreigingen. En toen ik na de wedstrijd door het publiek naar de kleedkamer liep, werd het alleen maar erger.’

Scheldpartijen tegen scheidsrechters zijn er de lopende band, weet hij. ‘Kreten als “homo” of “vieze flikker” worden dan vaak geroepen. Dat is echt niet leuk.’

Vandaar dat hij naar eigen zeggen hetero ‘speelt’ tijdens wedstrijden. ‘Mijn horloge met een regenboog erop gaat af tijdens wedstrijden. Verder doe ik mijn ringen af en neem ik nooit vrienden uit de community of een partner mee naar de wedstrijd.

De scheidsrechter hoopt dat het in de toekomst beter wordt. Daarvoor zijn rolmodellen nodig, denkt hij. ‘Ik hoop dat er rolmodellen in het betaald voetbal opstaan en ervoor uitkomen dat ze homo zijn. Dan wordt het normaal gevonden en trekt het denk ik ook door naar het amateurvoetbal.’

*Sjoerd is een gefingeerde naam. Vanwege de privacy van de scheidsrechter publiceren wij de identiteit van hem niet publiekelijk. De naam is bekend bij de redactie van Omroep Brabant bekend.

Prideweek bij Omroep Brabant

Hoe fijn is het om helemaal jezelf te kunnen zijn en geaccepteerd te worden zoals je bent? Dat wil toch iedereen? Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Van 1 t/m 5 augustus vindt de Prideweek bij Omroep Brabant plaats.

Zie ook:

Acceptatie van LHBTI-Plussers in Brabant scoort een zesjeCategorieën:En verder

Tags: ,

%d bloggers liken dit: