Oud-leerlingen willen dat Gomarus toch vervolgd wordt

Twee oud-leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem zijn een zogenoemde Artikel 12-procedure gestart tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hun oude school niet te vervolgen voor discriminatie.

De school voerde een anti-LHBTI-beleid. In de periode 2012-2017 dwong de reformatorische Gomarusschool leerlingen om uit de kast te komen tegenover hun ouders, terwijl ze daarvoor nog niet klaar waren. Ze werden zelfs opgesloten in een schoollokaal. Ook gebruikte de school een lesmethode waarin homoseksualiteit wordt afgewezen.

Vorig jaar kwam de zaak aan het licht in een artikel in NRC. Er volgde een aantal aangiftes van discriminatie en dwang.

Het OM stelde vast dat er wel strafbare feiten zijn gepleegd, maar zag van vervolging af omdat de school het beleid had aangepast.

Na de beslissing om niet te vervolgen, liet de Gomarus Scholengemeenschap weten dat er naar mening van de school geen strafbare feiten hadden plaatsgevonden. ‘Medewerkers hebben altijd het belang van de leerling voor ogen, in 2016 en ook nu.’

Deze woorden raakten de slachtoffers Mace de With en Marijn Baggerman diep: ‘Het feit dat de Gomarus zegt dat er geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden doet ons wederom enorm veel pijn. Volgens het OM hebben er wel degelijk strafbare feiten plaatsgevonden en wij zijn blij met die erkenning. Wij hebben nu absoluut niet het gevoel dat de Gomarus ervan geleerd heeft of verantwoordelijkheid neemt. Daarom willen we dat het OM alsnog vervolging instelt.’

‘Onbegrijpelijk’

COC Nederland staat achter de artikel 12-klacht van de slachtoffers en heeft zich als partij gevoegd. In een reactie liet de belangenorganisatie eerder weten het ‘belachelijk’ te vinden dat het OM niet tot vervolging overgaat.

‘Het is onbegrijpelijk dat het OM wel strafbare feiten constateert, maar niet overgaat tot vervolging. Zeker nu de school niets van de zaak lijkt te hebben geleerd. Het OM laat deze leerlingen in de kou staan. Het is belangrijk dat er alsnog vervolgd wordt en dat ook voor andere scholen duidelijk is: wat er op Gomarus gebeurde is onacceptabel,’ aldus een woordvoerder van COC Nederland.

Spoed

De advocaat-generaal en het Gerechtshof Den Haag hebben besloten om deze artikel 12-klacht met spoed te behandelen. De zitting vindt plaats op woensdag 24 augustus 2022 en is niet openbaar voor het publiek. Volgens advocaat Jan-Hein van Dijk die de oud-leerlingen bijstaat, komt een spoedbehandeling als deze zelden voor: ‘Dit is een indicatie dat het gerechtshof deze gevoelige kwestie serieus oppakt.’

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: