Zorgen om late en trage vaccinatie tegen apenpokken

Binnen de homogemeenschap zijn er zorgen over het tempo waarop de GGD tegen apenpokken vaccineert. Dat meldt AT5.

Sinds maandag worden dagelijks honderd mannen uit de risicogroep uitgenodigd voor zo’n prik tegen apenpokken door de GGD’s in Amsterdam en Haaglanden. ‘Mijn grootste zorg is dat de uitbraak niet wordt ingedamd en dat wij daar de schuld van krijgen’, aldus een van hen.

De meeste besmettingen met apenpokken in Nederland zijn tot nu toe gevonden bij mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Dat is dan ook een van de risicogroepen die sinds maandag een vaccinatie kan krijgen van de GGD.

‘Ik hoor genoeg mensen om mij heen die nu apenpokken hebben en wel een hele tijd vragen om een vaccin. Dus voor velen komt het te laat eigenlijk’, vertelt een man die net zijn prik tegen apenpokken bij de Rai in Amsterdam heeft gehaald.

Stigma

Door het vaccinatietempo van de GGD zijn sommigen bezorgd dat een verdere uitbraak van apenpokken stigmatiserend is voor homo- en biseksuele mannen, zeker als straks meer kinderen het virus oplopen.

‘Mijn grootste zorg is dat het vaccineren veel te langzaam duurt en dat op deze manier de uitbraak niet wordt ingedamd, en dat wij daarvan de schuld krijgen.’ Die angst wordt versterkt door de Pride in Amsterdam. ‘De afgelopen weken wordt in het nieuws veel gewaarschuwd over dat de Pride een evenement is waar veel verspreiding zou kunnen plaatsvinden. Als dat dan daadwerkelijk gaat gebeuren ‘dat er dan wordt gezegd: “zie je wel, inderdaad de homo’s hebben het gedaan”.’

Opschalen

De GGD verwacht op korte termijn meer mensen per dag te kunnen vaccineren. Sinds maandag werden vijftig mensen uitgenodigd voor een vaccinatie, sinds dinsdag zijn dat er honderd per dag en vanaf maandag tweehonderd per dag. Van daaruit wordt verder opgeschaald.

Wel benadrukt de GGD dat alles afhankelijk blijft van de beschikbaarheid van personeel. ‘We begrijpen dat iedereen zo snel mogelijk wil worden gevaccineerd’, zegt een woordvoerder van de GGD in een reactie tegen AT5. ‘We hebben alle zeilen bijgezet om dit ook zo snel mogelijk te doen. Echter willen we dat dit ook zorgvuldig gebeurt en hebben we te maken met mindere beschikbaarheid van bijvoorbeeld personeel in de zomertijd.’

IJsselland en Twente

GGD IJsselland begint maandag met het vaccineren tegen apenpokken; GGD Twente heeft een vaccinatiecampagne in voorbereiding.

In de Roze Golf van zondag 31 juli meer over de vaccinatie in de regio IJsselland.

Zie ook: Advies in de strijd tegen apenpokken: beperk aantal sekspartners

(Bron en screenshot: AT5)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: