Advies in de strijd tegen apenpokken: beperk aantal sekspartners

Beperk het aantal sekspartners. Dat advies komt van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in de strijd tegen apenpokken.

Veruit de meeste besmettingen met het virus vinden plaats bij contacten tussen mannen die seks hebben met mannen.

WHO-diecteur-generaal Tedros Ghebreyesus (foto) richt zich daarom speciaal tot deze groep. Hij roept op niet alleen het aantal seksuele partners te beperken, maar ook het aangaan van nieuwe contacten te heroverwegen.

Wie seks heeft met anderen zou contactgegevens moeten uitwisselen zodat je elkaar kunt waarschuwen in het geval van besmetting.

De beste manier om je tegen infectie te beschermen, is ‘het risico op blootstelling te reduceren’, zegt Tedros.

In 78 landen is bij 18.000 mensen apenpokken geconstateerd, met meer dan 70 procent van de besmettingen in Europa. Ongeveer 10 procent van de geïnfecteerden belandt in het ziekenhuis, vooral om pijn te bestrijden.

Korte termijn

De WHO stelt dat het advies om het aantal seksuele partners te verminderen ‘uit de gemeenschappen zelf’ afkomstig is. De oproep moet worden gezien als ‘een boodschap voor de korte termijn’ in de hoop dat de uitbraak van korte duur zal zijn.

Deskundigen waarschuwen ook dat het verkeerd is te denken dat slechts één gemeenschap door de ziekte kan worden getroffen. Ze benadrukken dat het virus zich ook kan verspreiden via regelmatig huid-op-huidcontact, kussen en knuffelen, en ook via druppeltjes of het aanraken van besmet beddengoed of handdoeken.

In Nederland is bij 818 mensen apenpokken vastgesteld (laatste update 25 juli 2022). De GGD’s in Amsterdam en Haaglanden zijn afgelopen maandag gestart met vaccineren tegen het virus; GGD IJsselland start komende mandag met vaccineren.

(Bron: ANP; foto: WHO)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: