Eurovisie Songfestival volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk

Het Eurovisie Songfestival wordt in 2023 gehouden in het Verenigd Koninkrijk en niet in Oekraïne. De BBC en de organisatie van publieke omroepen EBU melden dat het VK de organisatie van het winnende land overneemt.

In welke Britse stad het Songfestival wordt gehouden is nog niet duidelijk. Volgens de BBC hebben Glasgow en Manchester al belangstelling getoond.

Sam Ryder werd voor het Verenigd Koninkrijk met Spaceman tweede dit jaar. ‘We zijn de BBC heel dankbaar dat ze het Eurovisie Songfestival 2023 in het VK wil organiseren’, zegt Martin Österdahl van de EBU.

De BBC gaat samen met de Oekraïense publieke omroep UA:PBC het festival een Oekraïense tintje geven. Ook staat Oekraïne automatisch in de finale, samen met vijf andere landen, de grootste geldschieters.

De Oekraïense band Kalush Orchestra (foto) won dit jaar het festival met het nummer Stefania. Het is traditie dat het winnende land de volgende editie organiseert.

Na de overwinning in Turijn sprak de omroep UA:PBC de wens uit om het evenement te organiseren. President Zelensky had hoop dat hij de deelnemers van de volgende editie in een bevrijd Oekraïne kon ontvangen.

Vorige maand werd duidelijk dat als gevolg van de oorlog de EBU het niet zag zitten om het festival in Oekraïne te houden. De veiligheid van de deelnemers kan niet worden gegarandeerd zolang de gevechten doorgaan.

Het wordt de negende keer dat het songfestival in het Verenigd Koninkrijk wordt gehouden

(Bron: NOS; foto: EBU – foto EBU – Corinne Cumming)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: