EU overweegt Hongarije aan te klagen wegens anti-homowet

De Europese Commissie beslist op korte termijn of het geschil met de Hongaarse regering over de schendingen van rechten van LHBTI-Plussers voor het Europees Hof wordt gebracht.

Het is de laatste fase van de zogenoemde inbreukprocedure die vorig jaar werd gestart.

De Hongaarse krant Népszava heeft uit diverse onafhankelijke bronnen in Brussel vernomen dat een beslissing aanstaande is. Ook zou Hongarije worden aangeklaagd voor het intrekken van de frequentie van Klubrádió.

Volgens de Commissie zijn de bepalingen van de wet, die het verbied om homoseksualiteit en verandering van sekse te ‘promoten’ onder minderjarigen, in strijd met verschillende EU-wetten en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. 

Brussel is ervan overtuigd dat de Hongaarse wet ook strijdig is met de universele rechten op waardigheid, vrijheid van mening en informatie, respect voor het privéleven en non-discriminatie. 

Aangezien Hongarije de zorgen in Brussel niet heeft kunnen wegnemen, rest niets anders dan de stap naar het Europees Hof van Justitie.

De krant verwacht dat de Hongaarse regering nog deze week het bericht krijgt dat beide zaken voor het Europees Hof zullen worden gebracht.

(Bron: Népszava; foto Amnesty International – protest tegen anti-homowet in Hongarije)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: