Aanslag homobar Oslo is ‘terreurdaad door moslimextremist’

De aanslag in de nacht van vrijdag op zaterdag op een homobar in Oslo wordt door de Noorse binnenlandse veiligheidsdienst PST beschouwt als terreurdaad, gepleegd door een geradicaliseerde moslim.

Er vielen bij de aanslag twee doden en 21 gewonden, waarvan tien zwaar gewond raakten.

De vermoedelijke terrorist, een Iraans-Noorse man van 42, is sinds 2015 een bekende van de veiligheidsdiensten. ‘Hij heeft een verleden van geweld en bedreigingen’, zei PST-topman Berg op een persconferentie. De man kampte volgens de dienst eerder ook met psychiatrische problemen.

De man opende rond  01.15 uur het vuur bij de London Pub in het centrum van de Noorse hoofdstad. Ook bij een naastgelegen jazzclub en een eetcafé loste de man schoten. Hij werd kor daarna aangehouden .

Het terreurniveau in Noorwegen is verhoogd naar het hoogste niveau. Volgens Berg wordt de man verdacht van moord, poging tot moord en terrorisme.

Oslo Pride

Vorige week is in Oslo de Pride Week van start gegaan. Na de aanslag heeft de organisatie op dringend advies van de politie besloten alle festiviteiten te schrappen. Zaterdag stond een parade door de stad op het programma. De politie onderzoekt of de Pride een doelwit was van de man.

Ondanks het niet doorgaan van de Pride, gingen zaterdagmiddag duizenden mensen de straat op in Oslo

De organisatoren van de Pride Week heeft iedereen opgeroepen om thuis, in de eigen buurt of waar dan ook ‘om solidariteit te tonen en trots te zijn’.

Geschokt

De Noorse koning Harald heeft laten weten dat hij en de Koninklijke familie geschokt zijn: ‘We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe.’

(Bron: NOS, Nettavisen, Oslo Pride; foto’s: Facebook, Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: