Songfestival-trofee brengt op veiling 840.000 euro op

De glazen microfoon, die de band Kalush Orchestra won tijdens het Eurovisiesongfestival, is geveild. De opbrengst van de trofee van bijna € 840.000 is voor het Oekraïense leger.

De hoogste bieder was een Oekraïens handelsplatform voor cryptomunten.

Kalush Orchestra won het Eurovisie Songfestival met het nummer Stefania. Vooral bij het publiek deed de Oekraïense band het goed. Kalush Orchestra kreeg veel stemmen uit solidariteit met het land na de Russische invasie.

De winnaars van het Songfestival krijgen sinds 2008 een glazen microfoon, een kopie van een kunstwerk van de Zweedse kunstenaar Kjell Engman.

Ereburger

Het roze hoedje van frontman Oleh Psjuk is verloot onder de mensen die minimaal vijf euro hadden gedoneerd. Hoeveel het hoed je heeft opgebrecht is niet duidelijk.

Psjuk (28) is door de gemeenteraad van de stad Kalush in het westen van Oekraïne uitgeroepen tot ereburger. De zanger krijgt de titel voor het buiten Oekraïne op de kaart zetten van de stad, schrijft de Oekraïense nieuwssite ‘Espresso’.

Ter ere van de overwinning op het songfestival hebben de spoorwegen in Oekraïne trein 43 op de lijn Kiev – Ivano-Frankivsk omgedoopt tot ‘Stefania Express’.

(Bron: NOS, RTL, Espresso; foto’s: Instagram, EBU – Corinne Cummings)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: