Oekraïense en Russische vrouw leggen samen rouwboeket

Een Oekraïense en een Russische vrouw hebben woensdagavond samen een rouwboeket neergelegd bij het homomonument in Amsterdam. Beiden zijn naar Nederland gevlucht, omdat zij zich als LHBTI’ers onveilig voelden in hun land van herkomst.

‘Ze komen allebei uit landen waar LHBTI’ers geen bestaansrecht hebben’, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, een stichting die zich inzet voor LGHBTI-Plus-asielzoekers.

‘De 33-jarige Santa vluchtte naar Nederland omdat ze zich als transvrouw steeds onveiliger voelde in Oekraïne’, zegt Kortekaas. Zij wacht momenteel nog op een uitspraak over haar asielprocedure.

De 54-jarige Alla uit Rusland vroeg anderhalf jaar geleden asiel aan. Dinsdag reeg zij van de Immigratie- en Naturalisatiedienst te horen dat ze een verblijfsstatus krijgt. ‘Dat wil je eigenlijk vieren’, zegt Kortekaas. ‘Maar dat kan op een dag als vandaag niet.’ In plaats daarvan hebben de vrouwen samen een rouwboeket neergelegd bij het homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam.

(Bron: NOS; foto: LGBT Asylum Support. Van rechts naar links: Santa, Alla en Sandro)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: