Vlaams Belang kopstuk Chris Janssens is uit de kast

Vlaams Belang-vicevoorzitter en -fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens is uit de kast gekomen: hij is homoseksueel. Dat doet hij in een interview met de krant Het Belang van Limburg.

“Ik spreek er vandaag over, maar zal er in mijn verdere professionele leven geen politiek strijdpunt van maken.”

De 44-jarige Chris Janssens uit Genk zegt in de krant dat maar weinig mensen wisten dat hij homoseksueel is. Ook zijn ouders en zus waren daarvan nog niet op de hoogte. “Ik heb het heel lang moeilijk gehad met mijn geaardheid. Een hele tijd heb ik mijn geaardheid bewust genegeerd”, zegt hij

Een gesprek met een jonge homoseksueel heeft Janssens nu over de streep getrokken. “Als ik met mijn outing één iemand kan helpen zodat hij of zij zichzelf kan aanvaarden en niet langer moet vluchten voor wie hij of zij is, zal het al de moeite zijn geweest.”

“Geen holebi-ambassadeur”

Janssens benadrukt wel dat hij niet van plan is om als “ambassadeur van holebi’s” naar voren te treden. “Dat is niet mijn politieke engagement. Geaardheid behoort tot het privéleven. Ik spreek er vandaag over, maar zal er in mijn verdere professionele leven geen politiek strijdpunt van maken.”

Het Vlaams Belang is een Vlaams-nationalistische, rechts-conservatieve partij die streeft naar onafhankelijkheid van Vlaanderen. De partij, die in 2004 ontstond uit het Vlaams Blok, staat niet bekend als een homovriendelijke partij.

“Hebben enkelingen in mijn partij in het verleden uitspraken gedaan die als homo-onvriendelijk beschouwd kunnen worden? Misschien wel”, zegt Janssens. “Maar zowel mijn partij als ikzelf zijn geëvolueerd. Wie dus denkt dat ik mij ga verontschuldigen voor uitspraken of standpunten uit het verleden is aan het verkeerde adres.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat via Twitter weten dat hij “blij is voor Chris”.

(Bron: VRT; afbeelding: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: