Steve Bronski, van Bronski Beat, overleden

Het was een bijzonderheid: alle leden van een band die vertellen dat ze homo zijn. Bronski Beat deed dat, in de jaren 1980. Mede-oprichter Steve Bronski is nu overleden. Hij werd 61.

Van links naar rechts: Steve Bronski (links), Larry Steinbachek en Jimmy Somerville.

Bronski vormde de groep in 1983, samen met zanger Jimmy Sommerville en muzikant Larry Steinbachek. Ze scoorden hits als Smalltown Boy, Why? en I feel love. Het werden typische ‘homoklassiekers’.

Naar de grote stad
Het trio begon met Bronski Beat nadat ze elkaar waren tegengekomen door een documentaire over homojongeren. Hun debuutsingle Smalltown Boy werd een hit. Het lied gaat over een jongen uit een kleine plaats die de vrijheid opzoekt van de grote stad.

“We waren toen gewoon drie homomannen die een band begonnen. We hadden niet het gevoel dat we onderdeel waren van een beweging”, zei Bronski in 2018 in de Britse krant The Guardian.

Nadat Jimmy Sommerville de band verliet om bij The Communards te zingen, bleef Bronski Beat bestaan. In 2017overleed het andere Bronski Beat-lid Larry Steinbachek.

Sommerville reageert via Twitter op Bronski’s dood. “Hij was een getalenteerd en erg melodieuze man. Om samen met hem te werken aan liedjes, en dat ene liedje dat ons leven veranderde en velen mensen raakten, was fijn en spannend”.Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: