Kliniek voor jonge transgenders in Texas sluit na protesten  

De genderkliniek Genecis in de Amerikaanse staat Texas die zich speciaal richtte op jonge kinderen houdt op te bestaan. De sluiting is het gevolg van aanhoudende protesten.

Genecis was de eerste kliniek in het zuidwesten van Amerika die geestelijke gezondheidszorg, hormoonspecialisten en jeugdzorg op één plek samenbracht.

In een verklaring laat de kliniek weten dat bestaande patiënten hun behandeling kunnen voortzetten, maar dat nieuwe patiënten zullen worden behandeld door de afzonderlijke gespecialiseerde afdelingen en ze geen puberteitblokkers of hormoonvervangende therapie zullen krijgen.

Genecis was onderdeel van het Children’s Medical Center Dallas en de bundeling van de disciplines was gericht om het aantal gevallen van zelfdoding onder jonge mensen met genderdysforie omlaag te brengen.

Zelfdoding

“Met een percentage zelfmoordpogingen tot 41% voor kinderen en adolescenten met genderdysforie, is er behoefte aan uitgebreide zorg voor deze jongeren”, liet het Dallas Children’s Medical Center eerder weten aan The Dallas Express.

“Gezien het aanzienlijke lijden en het buitengewoon hoge zelfmoordcijfer bij deze kinderen, is het bieden van een uitgebreide, multidisciplinaire aanpak nodig om dit medische probleem te helpen behandelen.”

Gevaarlijk

Anti-transactivisten die het op de kliniek hadden gericht, herhaalden veel van de Republikeinse standpunten tegen genderbevestigende gezondheidszorg voor jonge transgenders, waaronder het beweren dat het gevaarlijk, onomkeerbaar of experimenteel is.

“Ouders staan ​​deze behandeling toe uit een misplaatste poging om problemen met het lichaamsbeeld te verlichten die beter kunnen worden behandeld door middel van counseling totdat het kind de volwassenheid bereikt en een weloverwogen beslissing kan nemen”, zei Natalie Cato, president van Save Texas Kids (STK), eerder tegen The Dallas Express.

Hartverscheurend

Het feit dat artsen die probeerden “levens te redden” door jonge transgenders te behandelen, werden lastiggevallen, is “hartverscheurend”, zegt Ricardo Martinez, de directeur van de LGBT+-campagnegroep Equality Texas.

“Toegang tot gezondheidszorg kan voor veel LGBTQ+-mensen een moedige daad zijn, omdat het zo moeilijk is om zorgverleners te vinden die goed op de hoogte zijn van onze behoeften en de slechte behandeling die verzekeraars en/of zorgverleners in het verleden hebben meegemaakt”, aldus Martinez.

Week

Het nieuws over de sluiting van de genderkliniek komt aan het einde van de Trans Awareness Week, waarin uit solidariteit met trans-Texanen vrachtwagentjes met de tekst “Bescherm transjeugd” en “Trans levens zijn kostbaar” door de straten van  Austin reden.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

(Bron: Texas Tribune, The Dallas Express; Foto: Facebook Save Texas Kids)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: