Turkse LHBTI+ activist in Amsterdam om op adem te komen

De 26-jarige Turkse LHBTI+-activist Özgür Gür (26) is de komende drie maanden in Amsterdam op uitnodiging van de gemeente.

Hij is Amsterdam in het kader van het Shelter City-programma. Amsterdam is een van de twaalf steden die aan het programma meedoet. Het programma biedt internationale mensenrechtenactivisten een veilig onderkomen voor drie maanden waarin ze even op adem kunnen komen, maar ook trainingen kunnen volgen en hun netwerk kunnen uitbreiden. 

Gür strijdt al acht jaar voor de rechten van de regenboog-gemeenschap. Hij werd door de Turkse autoriteiten vastgezet voor het organiseren van een Pride-manifestatie in Ankara.

“Ik hoef hier even niet het nieuws te volgen van de verschrikkelijke dingen die de LHBTI’ers thuis nu weer worden aangedaan”, vertelt hij tegen AT5. “Ik probeer het nu even ver van me af te houden en ik probeer te leren fietsen. En ik spreek hier veel mensen die ervaring hebben met deze strijd.”

Ondanks het geweld en de repressie in zijn thuisland is Gür optimistisch over de toekomst van zijn LHBTI + beweging. “Er is nu van alles aan de hand, de verboden, het politiegeweld. Maar nu zíé je tenminste de discriminatie.”

(Bron en screenshot AT5)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: