Troonopvolger hoeft niet af te treden bij huwelijk met seksegenoot

Als kroonprinses Amalia wil trouwen met een vrouw dan kan dat, en dan kan ze ook nog koningin worden. Premier Rutte antwoordt op Kamervragen van VVD en PvdA dat “het kabinet vindt dat de erfopvolger ook kan trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht”.

-Lees verder onder de foto-

Links: boek van Peter Rehwinkel. Rechts: antwoorden op de Kamervragen.

VVD en PvdA stelden de vragen naar aanleiding van het boek Amalia, de plicht roept van staatsrechtkenner Peter Rehwinkel, waarin staat dat een troonopvolger van de grondwet moet aftreden als die trouwt met iemand van hetzelfde geslacht.

Ruimte
Rutte haalt dat argument nu onderuit en wijst daarbij op het familierecht dat “veel ruimte biedt” op dit vlak. Wel wringt dat met de grondwet die juist zorgt voor een eenvoudige troonopvolging, vindt Rutte. De premier wil nog niet ingaan op de eventuele kinderen van een koningspaar van gelijk geslacht, en of die ook weer troonopvolger zijn.

Verandering
In 2000 liet toenmalig premier Wim Kok nog weten dat leden van het koningshuis die op de troon willen, niet met iemand van gelijk geslacht mogen trouwen, vanwege de erfelijkheid van het koningsschap. Kok zei kort voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: