Afschuw in Spanje na opnieuw mishandeling homo

In Spanje is met afschuw gereageerd op de mishandeling van een 20-jarige homoseksuele man in Madrid. De man werd zondag in het portiek van zijn huis met een mes in het gezicht gestoken.

Ook krasten de aanvallers het woord ‘maricon’ (‘flikker’) in zijn billen.

Acht in het zwart geklede en gemaskerde figuren voerden de mishandeling uit, zo staat in de verklaring van de man. De politie is begonnen met een onderzoek in de wijk Malasaña, waar de aanval plaatsvond en die opvallend genoeg juist bekendstaat als een verdraagzame en multiculturele buurt. Daar bekijkt de politie beelden van beveiligingscamera’s van winkels. Verder worden nummers van mobiele telefoons van mensen die in de buurt van de agressie waren nagetrokken.

Jullie zijn niet alleen homofoob, maar ook lafaards

Demonstraties

Voor woensdagavond zijn demonstraties in steden in heel Spanje gepland en voor komend weekend is een landelijk protest in Madrid aangekondigd. Volgens belangengroepen neemt het geweld tegen LHBTI+’ers de afgelopen jaren toe, ook al durven lang niet alle slachtoffers aangifte te doen..

De mishandeling van de man is veroordeeld door de politiek. Premier Sánchez wil nog deze vrijdag een spoedzitting van de commissie die de ‘haatmisdrijven’ in het land volgt. Ministers van zijn linkse regering ageerden tegen uitlatingen van de rechts-populistische partij Vox, waarin migranten werden aangewezen als de voornaamste plegers van geweld tegen homoseksuelen.

Doodgeslagen

Eerder dit jaar trokken homogroepen ook al de straat op na de mishandeling van de 24-jarige Samuel. Hij werd bij het verlaten van een café in A Coruña na een ruzie voor homo uitgemaakt. Tijdens een achtervolging sloegen zijn belagers de man dood.

Cijfers

Dit jaar telde de politie tot nu toe 610 aangiften voor geweld vanwege seksuele voorkeur, godsdienst, handicap of uit racisme. Dat is ruim 9 procent meer dan in 2019.

De steun voor homoseksualiteit is in Spanje groot, bleek in een onderzoek deze zomer. Zo zei 89 procent van ondervraagden geen problemen te hebben met homo’s, lesbiennes, bi- of transseksuelen. Ruim driekwart (76%) van de Spanjaarden accepteert het homohuwelijk. Dat cijfer wordt alleen overtroffen in Zweden en Nederland.

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: