Geen regenboogvlag in flat Amsterdam vanwege brandgevaar

In de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam waarin vorige week vrijdag brand werd gesticht, mogen in de centrale hal, gangen en liften geen regenboogvlaggen meer worden opgehangen.

Verhuurder Duwo heeft dat besloten vanwege de brandveiligheid.

Het besluit heeft volgens Duwo niets te maken met de regenboogvlaggen zelf. ‘Het geldt ook voor andere vlaggen en vertoningen in het gebouw’, zegt een Duwo-woordvoerder. ‘Het is echt vanwege de brandveiligheid. Ook een A4’tje in de lift mag niet meer, want daar kun je zo een aansteker onder hangen.’

‘Wij steunen juist een actie in de wijk voor de LHBTI-gemeenschap. Dus hang de regenboogvlag vooral voor het raam in je eigen kamer’, zegt de woordvoerder. ‘We zitten echt in een spagaat. Aan de ene kant willen we steun bieden voor uitingen, maar we zijn ook verantwoordelijk voor de brandveiligheid.’

Al vaker brand

De brand was vrijwel zeker een anti-LHBTI-actie, omdat er meerdere regenboogvlaggen werden aangestoken. Een maand geleden gebeurde dat ook al.

Bij de brand van vorige week raakte niemand gewond, maar tientallen mensen moesten worden geëvacueerd. De hele achtste verdieping is voorlopig onbewoonbaar.

‘Onaanvaardbaar

Veel bewoners voelen zich niet meer veilig in het gebouw, omdat de flat niet brandveilig zou zijn. Maar Duwo zegt dat de flat volgens de brandweer in orde is.

Op Twitter wordt verbolgen gereageerd op het besluit: ‘2021, regenboogvlag verbieden omdat andere mensen er agressief van worden”, schrijft de een. ‘Klinkt heel erg als victim blaming’, schrijft een ander. 

Ook de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) heeft geen goed woord over voor het besluit van de Duwo. ‘De flats van DUWO verworden op deze manier tot LHBT-vrije zones zoals we die in Oost-Europa zien. Dat is onaanvaardbaar’, vertelt Cesar van Rooij, voorzitter van de JOVD Amsterdam regen AT5..

‘Wie toegeeft aan brandstichting of andere vormen van geweld, geeft onze stad prijs aan de onverdraagzaamsten.’

De organisatie roept de Duwo op om de maatregel in te trekken. 

(Bron: NOS, AT5; foto: Google Streetview)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: