Belgische commentator geschorst na opmerkingen over basketbalsters

De Belgische publieke omroep VRT heeft sportjournalist Eddy Demarez geschorst. In een live-uitzending op Facebook van de huldiging van de Belgische olympische basketbalsters maakte hij grapjes over de geaardheid van de vrouwen.

Bijgewerkt
Dit artikel is gepubliceerd op zaterdagavond, en aangepast op zondagmiddag na berichten over strengere maatregelen VRT.

Demarez speculeert over de geaardheid van de basketbalsters en enkele vrouwen omschrijft hij “een manneke” en “een kolos”. Het fragment trekt veel bekijks op Twitter.

VRT-commentator Eddy Demarez. Foto: VRT.

Over de schreef
De commentator heeft zich inmiddels publiekelijk verontschuldigd. “In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid.”

Omroep VRT kondigde aan dat Demarez voorlopig geen commentaar bij sportwedstrijden mag geven, maar verzwaart dat een dag later. Het is onduidelijk of hij zijn werk nog kan hervatten, citeert de Vlaamse krant De Morgen een VRT-bestuurder: “Binnen de publieke omroep is geen plaats voor discriminatie, haat en vuilbekkerij over hoe mensen in het leven staan.”

Pijnlijk
De basketbalsters waar het om gaat reageren op Twitter en zeggen dat ze de opmerkingen “respectloos, pijnlijk en denigrerend” vinden. “Kan het er gewoon echt echt even niet bij hebben”, reageert één van hen.

Collega’s van de VRT reageren over het algemeen fel op de uitspraken van Demarez. Sommigen wijzen erop dat de microfoon nu open stond maar dat dit soort stoere praat ook klinkt als de microfoon uit staat.Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: