‘X’ is voortaan mogelijk op paspoort in Argentinië

Non-binaire personen in Argentinië kunnen voortaan een X laten noteren als geslachtsaanduiding op een identiteitskaart of paspoort uiding. Daarmee is Argentinië het eerste land in Zuid-Amerika dat mensen die zich man noch vrouw voelen deze mogelijkheid biedt.

De Argentijnse president Alberto Fernández zei bij de bekendmaking van het overheidsbeleid dat er ‘andere identiteiten zijn dan die van man en vrouw’ en die moeten volgens Fernández worden gerespecteerd. ‘Er zijn duizend manieren om lief te hebben, geliefd te worden en gelukkig te zijn.’

De president bood tijdens een bijeenkomst, waar ook minister van Binnenlandse Zaken Eduardo de Pedro en de minister van Gender en Diversiteit Elizabeth Gómez Alcorta bij aanwezig waren, de eerste drie ID-kaarten met een ‘X’ aan.

‘Het ideaal zal zijn wanneer we allemaal gewoon zijn wie we zijn en niemand geeft om het geslacht van mensen.’

In diverse landen, waaronder  Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, kunnen non-binaire personen al een paspoort met een ‘X’ aanvragen.

In Nederland kreeg in 2018 een non-binair persoon ivoor het eerst een paspoort met de letter ‘X’.  

De rechtbank in Amsterdam bepaalde woensdag dat het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt ook officieel op de geboorteakte mag worden gezet.

(Bron: NBC News, de Volkskrant;  foto: screenshot Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: