Felle kritiek bij EU-overleg op Hongaarse homowet

Bij zijn bezoek aan een bijeenkomst van EU-regeringsleiders heeft de Hongaarse premier Orbán felle kritiek gekregen. Zo zei de Nederlandse premier Rutte dat Hongarije “dan niets meer te zoeken in de EU” als het land blijft bij zijn omstreden homowet. De Belgische premier De Croo noemde de wet “achterlijk”, meldt de Vlaamse krant De Morgen.

De Hongaarse premier Orbán komt aan bij de ontmoeting met andere Europese regeringsleiders in Brussel. Foto: Europese Unie.

De nieuwe wet verbiedt het om homoseksualiteit en geslachtsverandering ‘te promoten’ aan jongeren onder de achttien. Orbán ontkent dat de nieuwe wet discrimineert. “Ik ben voorvechter voor vrijheid”, zei hij in Brussel. De Hongaarse president heeft de wet inmiddels ondertekend, waarmee die nu officieel is bekrachtigd.

De Hongaarse wet staat niet op de agenda van de Europese top, maar de verwachting is dat een aantal regeringsleiders het wel zullen aankaarten. EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft al stappen van de Europese Commissie tegen Hongarije aangekondigd. Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: