COC wil snel verbod op homogenezing; kabinet wil onderzoek

COC Nederland wil dat er nog dit jaar een wettelijk verbod komt op zogenaamde ‘LHBTI-genezing’. De belangenorganisatie reageert daarmee op een brief over het onderwerp die minister De Jonge (VWS) naar de Tweede Kamer stuurde.

Het kabinet schrijft ‘LHBTI-genezing’ tegen te willen gaan met een gedragscode voor religieuze organisaties. Men wil steunpunten voor slachtoffers oprichten. Of er ook een wettelijk verbod moet komen, moet onderzocht worden.

Het demissionaire kabinet kondigde een onderzoek aan naar de ‘verdere juridische mogelijkheden’ om de praktijken aan banden te leggen ‘die gericht zijn op het veranderen van de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een individu’. Dat onderzoek komt tussen juni en oktober volgend jaar, waardoor een besluit aan een nieuw kabinet zal zijn.

Regenboogakkoord

Het COC pleit al jaren voor een wettelijk verbod. Ook de Tweede Kamer heeft daar bij herhaling om gevraagd. Tien politieke partijen beloofden in maart in COC’s Regenboogakkoord om dat snel te regelen.

‘We hebben lang genoeg gewacht,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen.’

‘Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.’

De Tweede Kamer nam in 2019 een motie aan waarin de minister van Justitie werd opgedragen met een wetsvoorstel met een verbod op homogenezing te komen.

(Bron: Nu.nl, COC Nederland; Beeld: Rijksoverheid – Arenda Oomen)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: