COC Twente-Achterhoek legt bloemen bij oorlogsmonumenten

Hoewel er net als vorig jaar vanwege de coronamaatregelen geen grote bijeenkomsten mogelijk zijn, leggen vertegenwoordigers van COC Twente-Achterhoek dinsdag bloemen bij oorlogsmonumenten in de regio.

De bloemen worden gelegd bij de oorlogsmonumenten in Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Winterswijk.

Het COC vindt het belangrijk om op deze wijze stil te staan bij de naar schatting tussen de 50.000 en 60.000 homoseksuele mannen en jongens, die volgens de Reichszentrale zur Bekämpfung der Homosexualität und Abtreibung in de periode 1933 tot 1944 zijn veroordeeld voor homoseksualiteit.

Velen kwamen in concentratiekampen terecht en naar schatting zijn er 6.000 tot 9.000 homoseksuelen gestorven inde kampen.

Het vermoeden van homoseksualiteit was genoeg reden voor arrestatie. Homoseksuelen konden daardoor alles verliezen en moesten dus continu alert zijn en een strikt geheim leven leiden.

In 1935 verscherpten de nazi’s de wet Paragraaf 175, die homoseksualiteit strafbaar maakte.

§ 175

  1. Een man die met een andere man ontucht bedrijft of zich door hem voor ontucht laat misbruiken, wordt met gevangenisstraf bestraft.
  2. Bij een deelnemer die ten tijde van de daad nog geen 21 jaar oud was, kan het gerechtshof in bijzonder lichte gevallen afzien van straf.

§ 175a

  1. Met gevangenisstraf tot maximaal tien jaar, bij verzachtende omstandigheden met gevangenisstraf van minimaal drie maanden, worden bestraft:
  2. Een man die een andere man met geweld, of door bedreiging met een reëel gevaar voor lijf en leven, dwingt ontucht met hem te plegen of zich door hem voor ontucht te laten misbruiken; 2 een man die een andere man door misbruik te maken van een door dienst-, arbeids- of een door ondergeschiktheidsverhouding bepaalde afhankelijkheid, ertoe dwingt ontucht met hem te plegen of zich door hem voor ontucht te laten misbruiken;
  3. Een man ouder dan 21 jaar die een mannelijk persoon onder de 21 jaar ertoe verleidt met hem ontucht te plegen of zich door hem voor ontucht te laten misbruiken;
  4. Een man die beroepsmatig ontucht met mannen bedrijft of zich door mannen voor ontucht laat misbruiken of zich daartoe aanbied

Meer weten? Kijk hier.Categorieën:En verder

Tags: ,

%d bloggers liken dit: