Christelijk bureau VS laat ook LHBTI’ers toe als adoptieouders

Een van de grootste christelijke adoptieorganisaties van de verenigde Staten laat nu ook LHBTI’ers toe als pleeg- of adoptieouders. In een aantal staten gebeurde dat al enige tijd onder druk van overheden, maar nu is het landelijke beleid officieel gewijzigd.

Bethany Christian Services is het grootste protestantse bureau voor adoptie- en pleegkinderen van de Verenigde Staten. In 2019 verzorgde de organisatie ruim 1100 adopties en er werden 3406 kinderen in een pleeggezin geplaatst.

Eerder verwees het bureau openlijk homoseksuele pleegouders en adoptieouders in de meeste staten door naar andere instellingen.

Eén man en één vrouw

Het nieuwe beleid van Bethany Christian Services werd in januari in stilte door het bestuur goedgekeurd en begin deze week bekendgemaakt. ‘We zullen nu met de liefde en het mededogen van Jezus onze diensten aanbieden aan de verschillende soorten gezinnen die er vandaag de dag in de wereld zijn’, staat in een e-mail aan medewerkers.

Sinds 2007 stond de landelijke organisatie formeel op het standpunt dat God het huwelijk heeft bedacht voor één man en één vrouw, iets dat door veel christenen wordt onderschreven.

‘We beseffen dat niet iedereen hier gelukkig mee is en het kan zijn dat we inkomsten mislopen’, zegt bestuurslid Susanne Jordan tegen de krant The New York Times. ‘Maar kinderen helpen mag niet omstreden zijn.’

Teleurgesteld

‘Ik ben teleurgesteld in deze beslissing, zoals velen’, zegt Russell Moore, voorzitter van de Commissie voor Ethiek en Religieuze Vrijheid van de Southern Baptist Convention. ‘Deze stap zal de reeds bestaande inspanningen schaden om op geloof gebaseerde weeszorgministeries in staat te stellen de kwetsbaren te dienen zonder te capituleren op fundamentele christelijke overtuigingen’, voegde hij eraan toe, verwijzend naar rechtszaken zoals het geval in Philadelphia.

Op Twitter zei Daniel Akin, president van Southeastern Baptist Theological Seminary, over Bethany’s actie: ‘Zeer teleurstellende capitulatie voor culturele druk. Kinderen hebben een vader en een moeder nodig in een gezond, bijbels huis. Gods Woord is duidelijk.’

Koorddans

In de VS eisen staten en lagere overheden steeds vaker van dergelijke organisaties dat ze lhbti-stellen toelaten. Lokale afdelingen van Bethany kregen daarom een aantal jaar geleden toestemming van het landelijk bestuur om te voldoen aan contracteisen die werden gesteld door lagere overheden. Dat betekende concreet dat er al op kleine schaal werd samengewerkt met homoparen, hoewel dat niet nadrukkelijk in de publiciteit werd gebracht.

De nieuwe aanpak van Bethany heeft wel iets van een koorddans, schrijft The New York Times. ‘Het is een poging om een eenduidig inclusiviteitsbeleid te voeren dat geen geweld doet aan het grootste deel van de achterban, zoals de kerken, waar het grootste deel van ouders worden geworven.’ Tegelijkertijd, schrijft de krant, worden in het aangepaste beleid niet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht goedgekeurd.

(Bron: NOS, Southern Baptist Convention; foto: Bethany Christian Services)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: