OM eist 1,5 jaar cel tegen Arnhemse afperser voor ‘sextortion’

Tegen een 32-jarige man uit Arnhem is woensdag 1,5 jaar gevangenisstraf geëist. De man zou zich schuldig gemaakt hebben aan ‘Sextortion’: het afpersen van mannen die dachten anoniem een seksafspraak te kunnen maken met een andere man of een transseksueel.

De verdachte legde het op sites aan met zeker vijf mannen. Zodra seksueel getinte inhoud en telefoonnummers waren uitgewisseld, zocht de verdachte de werkelijke identiteit van slachtoffers uit op basis van het telefoonnummer. Als uit onderzoek bleek dat de mannen een vriendin hadden of getrouwd waren, werden ze gechanteerd.

De afperser dreigde de echtgenote, vrienden en collega’s te informeren met de chats. Zijn slachtoffers konden het verspreiden afkopen door te betalen. Een aantal slachtoffers betaalde het gevraagde bedrag; anderen die niet konden of wilden betalen werden onder druk gezet en in een aantal gevallen werd hun identiteit onthuld aan de omgeving van het slachtoffer.

Eerder veroordeeld

De officier van justitie denkt dat de verdachte meer slachtoffers heeft gemaakt dan de vijf die nu bekend zijn. ‘De meeste slachtoffers doen liever geen aangifte omdat ze bang zijn dat het alsnog openbaar wordt.’

De verdachte werd in 2018 ook al veroordeeld voor sextortion. Toen werd hij onder meer veroordeeld voor een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Als het aan de officier van justie ligt, wordt die straf alsnog ten uitvoer gelegd.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

(Bron: De Stentor)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: