Hongarije zet streep door adoptie van kinderen door homo’s

Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die het homoparen de facto verbiedt kinderen te adopteren. Vorige maand werd bekend dat de regering van premier Orbán in de grondwet wilde vastleggen dat alleen getrouwde stellen kinderen kunnen adopteren.

Dat komt neer op een adoptieverbod voor stellen van hetzelfde geslacht, omdat in Hongarije alleen een huwelijk tussen man en vrouw mogelijk is.

Een ruime meerderheid van het parlement schaarde zich dinsdag achter het voorstel van de regering. In het parlement heeft de Fidesz-partij van Orbán een tweederde meerderheid.

Tot nu toe was adoptie door partners van hetzelfde geslacht mogelijk als een van beiden zich als alleenstaande meldde. Alleenstaanden en familieleden hebben volgens de nieuwe wet voor adoptie speciale toestemming nodig van de minister van Familiezaken Novák. Zij staat bekend om haar traditionele kijk op het gezin.

Definitie

Het parlement stemde met meer grondwetswijzigingen in: zo is een nieuwe definitie opgesteld voor het gezin als een verbintenis van een man als vader en vrouw als moeder. Daarmee worden andere gezinssamenstellingen uitgesloten.

Oppositiepartijen stemden zoals verwacht niet mee. Zij noemen de wetswijziging een schande voor de grondwet.

Zwarte dag’

Amnesty International noemt de wetswijziging een nieuwe aanval op de Hongaarse niet-heterogemeenschap.

‘Dit is een donkere dag voor de Hongaarse lhbti-gemeenschap en een donkere dag voor de mensenrechten,’ aldus David Vig, directeur van Amnesty Hongarije. ‘Deze discriminerende, homofobe en transfobe nieuwe wetten – die er door gejaagd zijn onder het mom van de coronapandemie – zijn een nieuwe aanval van de autoriteiten op LHBTI’ers.’

(Bron: NOS, Amnesty International; foto: Europese Volkspartij)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: