Kinderen van homoseksuele ouders doen het beter op school

Kinderen met homoseksuele ouders behalen betere schoolresultaten dan kinderen met heteroseksuele ouders. Dat blijkt uit onderzoek van drie onderwijseconomen van de KU Leuven.  

Dat kinderen van paren van gelijk geslacht het beter doen op school komt voornamelijk de hogere sociaaleconomische status van de ouders. Een bijkomende factor is dat paren van gelijk geslacht meer gemotiveerd zijn ten aanzien van onderwijs, omdat ze zowel financiële als legale barrières moeten overwinnen. Daardoor zouden ze ook juist meer tijd investeren in hun kinderen dan heteroseksuele ouders.. 

Het is de eerste keer dat een onderzoek op lange termijn de gezinssituatie en de schoolloopbaan van kinderen aan elkaar koppelt.

Nederland

De onderzoekers, Deni Mazrekaj, Kristof De Witte en Sofie Cabus, bestudeerden de schoolloopbaan van een kleine 3.000 kinderen met homoseksuele ouders vanaf hun geboorte tot het einde van het basisonderwijs, en voor ongeveer een derde van de kinderen ook tot het einde van het secundair onderwijs.

Het onderzoek spitste zich toe op Nederlandse kinderen, omdat er meer gegevens voor handen zijn. In Nederland kunnen paren van gelijk geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren. De onderzoekers vermoeden dat de bevindingen ook opgaan voor België.

(Bron: HLN, KU Leuven; foto: archief)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: