Drie jaar geleden verdween Zelimkhan Bakayev in Tsjetsjenië

Drie jaar geleden, op 8 augustus, verdween zanger Zelimkhan Bakayev. Zijn vermissing is nooit opgehelderd, maar aangenomen wordt dat hij een van de slachtoffers is van de vervolging van LHBTI’esr in Tsjetsjenië.

De in Tsjetsjenië geboren Zelimkhan Bakayev reisde op 6 augustus 2017 vanuit Moskou naar Grozny om de bruiloft van zijn zus bij te wonen. Hij zou een paar dagen later terug zijn in Moskou, omdat hij op 10 augustus zou deelnemen aan een Russische muziekwedstrijd. Op 8 augustus werd hij opgepakt door de veiligheidstroepen van de Special Rapid Deployment (SOBR).

De toen 25-jarige zanger zou zijn gemarteld en vermoord vanwege zijn geaardheid. Zelimkhan Bakayev is een van de honderden slachtoffers van de jacht op LHBTI’ ers in de Russische deelrepubliek.

Het nieuws dat er jacht gemaakt wordt op LHBTI’ers kwam in april 2017 naar buiten. De onafhankelijke krant Novaja Gazeta maakte melding dat er in Tsjetsjenië op z’n minst honderd mensen waren opgesloten vanwege hun geaardheid.

De autoriteiten ontkennen dat LHBTI’ers worden opgepakt, maar getuigen die het land wisten te ontvluchten, bevestigden de jacht op LHBTI’ers.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) concludeerde in een rapport dat eind 2018 verscheen, dat de autoriteiten in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië zich schuldig maakten aan martelingen, verdwijningen, buitengerechtelijke executies en andere ‘zeer ernstige’ schendingen van mensenrechten.

Dit is een van zijn bekendste nummers: Nana

(Bron: Roze Golf, foto: screenshot videoclip Youtube)Categorieën:En verder

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: