Regenboogpad Velperplein in Arnhem krijgt nieuwe verflaag

Het ‘gaybrapad’, het regenboogpad in het centrum van Arnhem wordt opnieuw geschilderd. CDA en GroenLinks hadden vragen gesteld over het pad dat er ‘verwaarloosd en troosteloos’ bij ligt.

De oversteekplaats op het Velperplein bij de Stadsbioscoop Rembrandt werd in 2016 op Coming Out-dag op 11 oktober in gebruik genomen. Het gaybrapad is geen officieel zebrapad, de oversteekplaats is voorzien van verkeerslichten.

Wethouder Martien Louwers vindt dat het regenboogpad moet blijven bestaan. ‘Juist om uit te stralen dat diversiteit van blijvend belang is.’ Ook laat de wethouder weten dit voorjaar met een ‘LHBTQ+ uitvoeringsagenda’ te komen.

Symbool

GroenLinks-raadslid Marie José Navis is blij met de antwoorden van de wethouder. ‘Het gaybrapad is voor veel Arnhemmers een herkenbare en belangrijke plek in de stad. Een symbool van vrijheid en acceptatie, maar ook een signaal van diversiteit en inclusie. Dat moeten we blijven vasthouden en onderhouden.’

‘Mooi dat dit wordt opgepakt’, vindt raadslid Jan Hutten (CDA). ‘De verwaarlozing van het pad geeft indirect aan dat je het thema laat versloffen en dat vind ik een zeer slecht signaal. Het gaybrapad staat voor acceptatie van mensen en een kleurrijke samenleving.’

Kosten

De schilderbeurt kost 8000 euro. Daar is geen rekening mee gehouden in de begroting. Bij de aanleg is er volgens de wethouder meebetaald door het bedrijfsleven. Zij wil kijken of dat nu weer kan. Ook wil zij in de toekomst voorkomen dat het pad opnieuw verwaarloosd raakt.

D66-raadslid Susan van Ommen wil dat de wethouder structureel geld vrijmaakt voor onderhoud van het regenboogpad. ‘Zodat we over een aantal jaar, als het weer zo lelijk is geworden, het college er niet weer eerst om moeten vragen.’

Daarmee wil zij voorkomen dat opknappen in de toekomst niet gebeurt omdat het bedrijfsleven wellicht niet mee wil betalen en de gemeente geen geld heeft gereserveerd. ‘Homo-acceptatie kan nooit genoeg aandacht krijgen’, stelt Van Ommen.

(Bron: Omroep Gelderland; screenshot: Google Maps april 2019)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: