Friesland hijst voortaan ook de regenboogvlag; het CDA is om

Als laatste provincie in Nederland hijst nu ook Friesland binnenkort de regenboogvlag. Friesland wordt daarmee de laatste provincie die zich uitroept tot regenboogprovincie.

CDA in Friesland, eerder tegenstander van dit symbool van de LHBTI-beweging, is voor een groot deel ‘om’, zegt fractievoorzitter Johan Talsma bij Omrop Fryslân. Daarmee is er een meerderheid in Provinciale Staten voor het hijsen van de vlag.

Het CDA vindt de regenboogvlag eigenlijk overbodig, omdat in de grondwet staat dat iedereen gelijk is. In de partij woedt al sinds 2016 een discussie over de vlag. ‘Ik denk nog steeds dat we vinden dat de vlag niet nodig is. Maar er zit een bepaalde spanning in dat standpunt; die wordt niet begrepen door de bevolking. Daarom heb ik besloten om nu wel in te stemmen met de regenboogvlag.’

Meerderheid

De stemming in Provinciale Staten staat voor komende week op het programma. Nu al is duidelijk dat niet de hele CDA-fractie zal meestemmen met Tjalsma. Toch is er een meerderheid in de Staten voor het hijsen van de vlag. Eerder deze week gaven FNP en 50Plus ook aan voor de vlag te stemmen. Daarmee is er een ruime meerderheid voor de provincie Fryslân als regenboogprovincie.

Friesland is de laatste provincie in Nederland die de regenboogvlag bij verschillende gelegenheden gaat hijsen. De voorlaatste was Zeeland. Die provincie stak de vlag voor het eerst uit tijdens Coming Out Day op 11 oktober 2018.

(Bron: NOS, Omroep Friesland)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: