Homoseksuele asielzoeker moet van IND terug naar Trinidad

Keon Mitchhell moet Nederland verlaten. Volgens de IND is er onvoldoende bewijs voor zijn bewering dat hij homoseksueel is. De rechter gaat daar in mee.

Hij ontvluchtte drie jaar geleden zijn land, omdat hij bedreigd werd vanwege zijn geaardheid.

‘Ik heb twee keer een levensbedreigende aanval meegemaakt. Ik ben vaak gediscrimineerd, ik ben verkracht en buitengesloten door mijn familie. Dus het was moeilijk voor mij om daar te wonen. Heel, heel moeilijk’, zegt hij tegen RTV Drenthe.

‘Niet te bewijzen’

‘Ik kan niet bewijzen dat ik ben belaagd vanwege mijn seksuele geaardheid. Ik kan het vertellen aan de IND en de rechter, maar ik kan het niet bewijzen. Wanneer je geen bescherming hebt van de politie en de politie wil niet eens een verklaring van je opnemen omdat je homo bent, dan kun je dat niet bewijzen.’

Niet meer verboden

Het verbod op homoseksualiteit in Trinidad zou zijn afgeschaft. Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum support is het nog niet zover, maar handelt de IND er al wel naar. Hij kent tien soortgelijke gevallen als Keon. ‘In de uitspraken komen we steeds tegen dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is. Vanuit die optiek worden de gebeurtenissen die te maken hebben met homoseksualiteit in twijfel getrokken. De IND stelt dat je bescherming kunt vragen bij de autoriteiten. Maar in de praktijk zien we dat dit niet zo is’, zegt Kortekaas.

Mentaliteit

Het maakt volgens Keon niet uit als homoseksualiteit straks inderdaad niet meer strafbaar is. ‘Geen wet die ze willen aannemen kan de discriminatie stoppen vanwege de denkwijze van de mensen in Trinidad. Die denkwijze veranderen duurt geen vijftig, maar misschien wel honderd jaar.’

Officieel moet Keon het land verlaten op 9 maart. Maar hij probeert een nieuwe procedure te beginnen. ‘Ik hou van dit land. Heel veel. Ik hoop dat het goed uitpakt voor me. Echt waar.’

Hoger beroep

Zijn advocaat heeft er een hard hoofd in. ‘We kunnen nog in hoger beroep gaan, maar dat zal heel moeilijk worden’, schrijft ze aan Keon bij het doorsturen van de uitspraak van de rechter.

Kortekaas is hoopvol: ‘Ik volg al twee jaar de rechtszaken over asielzoekers uit Trinidad en Tobago en op basis daarvan denk ik dat hij best een kans maakt. In principe zou hij een nieuwe procedure moeten kunnen beginnen.’

Dak

Keon heeft vanaf 9 maart geen recht meer op opvang in een asielzoekerscentrum. ‘Ik ga in ieder geval regelen dat hij een dak boven zijn hoofd heeft’, aldus Kortekaas.

(Bron en screenshot: RTV Drenthe)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: