Demonstratie voor LHBTI’ers in Rusland en Tsjetsjenië

In Amsterdam wordt woensdagavond een solidariteitsbijeenkomst gehouden voor LHBTI’ers in Rusland en Tsjetsjenië. De bijeenkomst is een initiatief van Russisch-Nederlandse LHBTI-activisten en wordt gesteund door COC Nederland. 

De bijeenkomst volgt op het besluit van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Die besloot op 29 januari om Rusland weer volledig stemrecht te geven. Dat stemrecht was Rusland ontnomen na de annexatie van de Krim. Eén van de voorwaarden om weer stemrecht te krijgen, was medewerking van Rusland aan een onderzoek naar de gevangenzetting, marteling en moord op LHBTI’ers in Tsjetsjenië. Die medewerking is er nooit gekomen.
 
Het Russian LGBT Network is woedend over het besluit van de Raad van Europa. ‘Het is een poging om systematische marteling, onwettige opsluiting, moord en andere vormen van onmenselijke behandeling van homoseksuele en biseksuele mensen van staatswege in Tsjetsjenië in de doofpot te stoppen’, aldus de Russische LHBTI-organisatie. Het Russian LGBT Network roept activisten wereldwijd op om van zich te laten horen. De Russisch-Nederlandse activisten en het COC geven met deze actie gehoor aan die oproep.
 
De activisten en het COC willen dat de Raad van Europa Rusland aanpakt voor de schendingen van de mensenrechten van LHBTI’ers in Rusland en Tsjetsjenië. De Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee zou daarbij in het bijzonder een rol moeten spelen. Ook willen ze LHBTI’ers in Rusland en Tsjetsjenië een hart onder de riem steken met hun actie in Amsterdam.
 
In april 2017 werd bekend dat de autonome Russische republiek Tsjetsjenië mensen op grote schaal vervolgt, martelt en zelfs vermoordt vanwege hun seksuele gerichtheid. Begin 2019 was er sprake van een nieuwe golf van vervolgingen. In heel Rusland geldt sinds 2013 een anti-homowet. Sindsdien nam geweld tegen LHBTI’ers in Rusland toe. De kwalijke rol van Rusland op het gebied van LHBTI-mensenrechten heeft ook invloed in andere Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen, zoals Kirgizië en Azerbeidzjan.

Solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI’ers in Rusland en Tsjetsjenië wordt woensdag tussen 18:00 en 19:30 uur gehouden bij het Homomonument aan de Westermarkt in Amsterdam. Aanmelden kan hier, maar is niet verplicht.

Eén van de mensen die is verdwenen tijdens de vervolgingen, is de Tsjetsjeense zanger Zelimkhan Bakayev. Hij werd 8 augustus 2017 opgepakt. Nadien is nooit meer wat van hem vernomen.

(Bron: COC Nederland, foto: Zelimkhan Bakayev)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: